Bygglovsprocessen.

Steg 1

Skiss.png

Idé / skiss.

Här börjar det. Kanske har du en klar bild av hur du vill att det ska se ut och ritat upp det på papper.

I så fall kan du gå vidare direkt till nästa steg. Men tänk på att steg 2 kan påverka dina planer. Så innan du planerar alltför mycket bör du ta en kontakt med en bygglovshandläggare.

Hen kan ge dig förhandsinformation om vad du behöver rätta dig efter för regler.

Eller så har du en bara en tanke och skulle vilja ha lite tips och råd. Då får du gärna ta kontakt med oss så kan vi se om vi tillsammans kan hitta en bra lösning för att därefter gå vidare till nästa steg.

Om du vill kan vi tillsammans skissa på olika förslag i 3D

Steg 2

Bygglovshandläggare.jpg

Ta kontakt med bygglovs-handläggare i din kommun.

Det är bra att tidigt ta kontakt med en handläggare på byggnadsnämnden för att få lite hjälp och vägledning i vad som krävs på just din tomt och vad de behöver för dokumentation från dig.

De grundläggande kraven är lika i hela Sverige men det kan ändå finnas skillnader mellan kommuner så det bästa är att ha en bra dialog med din handläggare.

Om handläggaren säger att du behöver en nybyggnadskarta så är det nu du beställer den. Den behövs för att rita en s.k. situationsplan.

Steg 3

bygglov copy.png

Göra ritningarna.

När du är klar över hur du vill ha det och vet vad kommunen har för krav, då är det dags att rita.

Du får göra det själv om du kan göra det “fackmannamässigt” men erfarenheten visar att de flesta som inte har någon form av kunskap kring bygglov oftast får tillbaka sina ritningar för att det behövs kompletteringar. Handläggaren kan inte helt enkelt inte avgöra om projektet uppfyller alla krav.

Vill du slippa att projektet försenas p.g.a detta så är det bättre att vända sig till en arkitekt/byggnadsingenjör och låta dom göra ritningarna.

De flesta kommuner vill att man skickar in bygglovsansökan digitalt med ritningar i PDF format.

Det är den här biten som vi mer än gärna hjälper dig med.

Steg 4

Bygglov, ansökan curl.png

Skicka in Ansökan.

Utöver ritningarna så ska du fylla i en ansökan som skall skickas in. Själva ansökningsblanketten kan handläggaren gå igenom med dig så att du inte missar något.

Beroende på vad det är för ett projekt du har, och hur stort det är så kan det även krävas en så kallad “Kontrollplan”. Det är för att säkerställa att bygget utförs på ett sätt som uppfyller de krav som ställs men även för att ditt projekt blir byggt på ett korrekt sätt med hög byggteknologisk kvalitet.

Du kan då också behöva en “Kvalitetsansvarig”. Det är en person med byggteknisk kompetens som är med i ditt projekt och ser till att kontrollplanen följs och att huset byggs på rätt sätt.

Det är handläggaren som avgör om du behöver kontrollplan och/eller kvalitetsansvarig, varför det återigen är viktigt att ta kontakt med bygglovsansvariga påkommunen tidigt i projektet.

Bygglovshandläggaren vet också vilka som är kvalificerade som valitetsansvariga i din kommun.

Steg 5

Vänta på beslut.

Nu är allt gjort och de är bara att vänta.

Det kan ta upp till 10 veckor innan du får besked men om det inte är alltför komplicerade byggen så går det nästan alltid fortare än så. De flesta privatpersoner får sina bygglov beviljade inom tre veckor.

Under den här tiden så får du inte börja bygga något. Du måste hålla dig tills beslutet kommer och även invänta ett så kallat startbesked.

Steg 6

Börja bygga.

När bygglovsansökan eller bygganmälan är godkänd och du har fått ett startbevis så kan du äntligen börja bygga.

 Vill du hjälp med ritningarna eller undrar över något så kan du skicka en förfrågan.